Bezbednosne provere viljuškara su suštinski deo održavanja bezbednog radnog mesta. Viljuškari su moćne mašina, a ako nisu u optimalnom stanju, može doći do nezgoda na radnom mestu. Opasnosna kontrolna lista može značajno olakšati svakodneveni rad sa ovim mašinama. Važno je da poslodavci budu informisani o odgovarajućim procedurama inspekcije viljuškara kako bi mogli da obezbede bezbednost svojih zaposlenih. U nastavku ćemo pružiti detaljne informacije o tome kako pravilno obavljati redovne bezbednosne provere na viljuškarima, koje komponente treba pregledati i kojih propisa treba da se pridržavate prilikom pregleda ovih vozila.

 

Viljuškari u industriji 

Viljuškari su uobičajena pojava u skladištima i proizvodnim pogonima širom sveta i sastavni deo industrije. Oni su neophodni za efikasan rad skladišta, proizvodnih pogona, malo i veleprodaje i još mnogo toga. Ali dok su viljuškari ključni alati za bilo koji posao koji treba brzo i bezbedno da premesti teške palete, oni se takođe moraju koristiti sa oprezom.

Izuzetno je važno da sva preduzeća preduzmu neophodne korake kako bi osigurala da se njihove bezbednosne provere viljuškara redovno vrše. To znači da imate obučenog rukovaoca koji zna kako da bezbedno koristi mašinu i da je svestan svih potencijalnih opasnosti u radnom okruženju. Naravno, to ne znači da se bezbednosne mere preduzimaju samo u izuzetnim vremenskim prilikama, već nevezano za vreme i godišnje doba.

Takođe je važno proveriti probleme održavanja kao što su kočnice, sistemi upravljanja i druge komponente da li postoje znakovi habanja ili oštećenja koja mogu dovesti do nesreće. Pravilno održavana mašina može pomoći u sprečavanju nesreća i osigurati sigurnost svih zaposlenih kada je koristite.

Zaštita na radu i OSHA-EU

Po podacima Evropske Unije, svake godine oko 5.500 ljudi pogine u nesrećama na radnom mestu u EU, a oko trećine ovih smrtnih slučajeva je povezano sa transportom. Smrtni slučajevi na radnom mestu u vezi sa transportom često uključuju viljuškare i druge teške mašine. Da bi se smanjio rizik od ovakvih nesreća i sprečila dalja tragedija, za poslodavce je važno da osiguraju da njihova oprema prolazi redovne bezbednosne provere.

Prema Upravi za bezbednost i zdravlje (OSHA), u Americi u proseku 100 zaposlenih pogine svake godine zbog nesreća sa viljuškarima. Pored toga, čak 20.000 drugih radnika pretrpi ozbiljne povrede u vezi sa korišćenjem viljuškara. Ove statistike pokazuju da je od suštinskog značaja za poslodavce da preduzmu preventivne mere kako bi osigurali bezbednost svojih radnika na poslu.

Dok u Srbiji u pravilniku o zaštiti na radu utovara i istovara viljuškarima zakonom nije regulisano obavezna bezbednosna provera mašine, u državama EU i širom sveta jeste. U Srbiji je jedino zakonom regulisan redovan servis i tehnički pregled kao i periodičan pregled nakon popravke kvara (“Sl. list SFRJ”, br. 17/66, član 60). Ali svima je dobro poznata stara poslovica koja kaže: bolje sprečiti, nego lečiti!

Najefikasniji način na koji poslodavci mogu da smanje rizik od nesreća u vezi sa viljuškarima je redovno obavljanje bezbednosnih provera. Temeljna inspekcija treba da uključi proveru ključnih komponenti kao što su kočnice, volani, gume i nošenje kaciga na glavi.

 

Potreba za pregledima

Kada je u pitanju bezbedan rad na radnom mestu, neophodna je adekvatna provera bezbednosti viljuškara. Bez redovnih inspekcija i održavanja, preduzeće rizikuje bezbednost svog osoblja, imovine, finansija i ugleda. Bezbednosne provere viljuškara su ključna mera u sprečavanju nesreća i smrtnih slučajeva koji mogu biti posledica upotrebe ove moćne mašine.

Zaštita ugleda kompanije, finansija, imovine i života od ove vrste neuspeha i povezanih nesreća obično zahteva samo jednu meru – temeljne inspekcije pre svake smene. Sveobuhvatna inspekcija će identifikovati sve nedostatke ili nedostajuće bezbednosne karakteristike koje treba odmah rešiti kako ne bi prouzrokovale štetu u budućnosti.

Proces pregleda treba da obuhvati potpunu vizuelnu procenu mašine, kao i svih njenih pojedinačnih komponenti koje rade zajedno kako bi se obezbedio bezbedan rad. Ovo uključuje testiranje kočnica, obezbeđivanje pravilnog podmazivanja pokretnih delova, proveru habanja guma i proveru curenja tečnosti koja bi mogla biti opasna pod određenim uslovima. Pored toga, sve komponente kao što su farovi, zadnja svetla, sirene ili zvona treba da se testiraju kako bi se uverili da su u ispravnom stanju kada je to potrebno.

Bilo da posedujete apsolutno nov viljuškar ili je već u poznim godinama, sigurnosni pregledi su izuzetno važni!

 

Dnevni pregled viljuškara

Za operatere koji često koriste svoje viljuškare ili u opasnim okruženjima kao što su gradilišta ili skladišta, preporučuje se da se viljuškari temeljno pregledaju pre svake smene, kao i nakon bilo kakvog održavanja ili popravke na njima.

Dnevni pregled viljuškara je najbolji način da se osigura bezbednost na radnom mestu. Ovo uključuje proveru vidljivih oštećenja, naduvavanja guma, nivoa tečnosti, rada sirene, funkcionisanja upravljačkog mehanizma i niz drugih potencijalnih problema. Takođe uključuje proveru priključaka baterije i testiranje kočnica dok se krećete ili vozite viljuškar malom brzinom. Pored toga, važno je osigurati da su svi zaposleni koji upravljaju viljuškarom pravilno obučeni o tome kako bezbedno upravljati njime. Redovni pregled vašeg voznog parka može pomoći da se identifikuju problemi pre nego što postanu veliki problemi – obezbeđujući bezbednost zaposlenih i bezbrižnost za poslodavce!

 

Prvi korak – vizuelna provera

Prvi korak tokom vizuelne inspekcije pre upotrebe je pregled svih spoljašnjih delova na koroziju, habanje i oštećenja. Ovo uključuje proveru nivoa tečnosti, guma, kočnica i hidrauličnih vodova, da li postoje curenja ili lomovi. Pored toga, sva svetla moraju biti proverena da bi se uverili da ispravno funkcionišu i svi retrovizori moraju biti podešeni tako da rukovalac ima nesmetan pogled sa pozicije za vožnju.

 • Opšte stanje viljuškara
 • Čistoća guma i samog viljuškara
 • Točkovi i gume – provera habanja, oštećenja i pritiska vazduha u gumama
 • Aparat za gašenje požara – da li je prisutan i napunjen
 • Provera curenja tečnosti
 • Provera tečnosti – nivo motornog ulja, nivo goriva, nivo tečnosti u hladnjaku
 • Provera baterije – potpuno napunjena, nivo elektrolita u ćelijama je adekvatan
 • Provera vila – viljuške nisu savijene ili na različitim visinama, nema prisutnih pukotina
 • Provera okruženja u kojem se radi

 

Drugi korak – operativna provera pre upotrebe

Za početak, operateri treba da pregledaju kočnice viljuškara kako bi se uverili da ispravno funkcionišu i da se mogu zaustaviti kada je potrebno. Pored toga, trebalo bi da provere sve merače na kontrolnoj tabli kako bi se uverili da je sve u okviru normalnih parametara, kao i da pregledaju sva svetla i pokazivače pravca na sve moguće kvarove ili pregorevanje. Svi pneumatici takođe moraju biti pregledani – da su ispravni nivoi pritiska.

Na kraju, važno je ispitati sva hidraulična creva i vodove koji mogu zahtevati zamenu ako su se vremenom istrošili ili oštetili.

 • Kočnica/parkirna kočnica/kočnica sedišta – da li se jedinica se glatko zaustavlja, da li ostaje u mestu pri blagom kretanju, da li se sedište pomera kada vozač ustane
 • Kvačilo i menjač – da li glatko menja brzine
 • Instrument tabla – da li pokazuje optimum
 • Svetla – da li su farovi i svetla upozorenja u funkciji
 • Glatko upravljanje
 • Mehanizam za podizanje – podizanje do maksimuma i spuštanje do minimuma
 • Provera sirene
 • Creva – ne cure nakon gore navedenih provera

Bilo koji kvar ili kvar uočen tokom ovih pregleda mora se odmah prijaviti kako bi se neophodne popravke mogle odmah izvršiti.

Skinite i odštampajte svoj primerak kontrolne ček liste za viljuškare i obezbedite svojim radnicima bezbedno okruženje rada.