Upravljanje viljuškarom u zimskom periodu zahteva nešto više pažnje i brige nego u ostalim godišnjim dobima. To je zbog činjenice da se hladnoća i sneg mogu negativno odraziti na performanse i radnu sposobnost viljuškara. Međutim, s odgovarajućom pripremom i pravilnim održavanjem i servisiranjem, viljuškari mogu i dalje raditi učinkovito čak i u najhladnijim mesecima.

 

Redovno održavanje i servisiranje

Prvo i najvažnije je da se viljuškar redovno održava i servisira. To uključuje zamenu ulja, filtera i ostalih delova koji su se istrošili ili su potencijalno oštećeni zbog povećanog opterećenja tokom zime.

Takođe je važno da se viljuškar zaštiti od mraza. To se može postići zaštitom rezervoara za gorivo i drugih delova viljuškara koji su izloženi hladnoći. Potrebno je takođe osigurati da su svi ventili i cevi u dobrom stanju i da ne propuštaju zbog mraza.

Priprema radnog okruženja

Zimsko vreme može stvoriti opasno okruženje za rad viljuškara. Ne samo da hladan vazduh smanjuje vidljivost i pritisak u gumama, već i sneg i led mogu učiniti površine opasno klizavim. Da bi se obezbedio siguran rad viljuškara tokom zimskih meseci, operateri moraju biti posebno oprezni i preduzeti neophodne mere predostrožnosti da spreče nesreće.

Šljunak, pesak i so se mogu koristiti da bi vozne površine bile manje klizave. Posipanje radne površine znači raspršivanje mešavine soli i peska na površine kao što su putevi, parkirališta, staze i druga područja gde vozila redovno voze ili prolaze. Ovo pomaže u sprečavanju stvaranja leda na tvrdim površinama, smanjujući rizik od klizanja ili pada od strane operatera koji voze viljuškare preko ovih površina.

Optimizacija viljuškara

Za firme je od suštinskog značaja da osiguraju da njihovi operateri viljuškara rade u bezbednom i udobnom okruženju. Prvi korak ka ovom cilju je nadogradnja kabine bilo kog viljuškara bez zatvorenih kabina kako bi zaštitili operatere od hladnog vremena. Ovo će obezbediti izolaciju od hladnoće vetra i minimizirati izloženost ekstremnim temperaturama dok rade sa mašinama. Pored toga, zatvorena kabina će smanjiti nivo buke u radnom prostoru i omogućiti da operateri bolje čuju. Operateri takođe treba da nose odgovarajuću zimsku odeću kao što su izolovane rukavice, kape i jakne dok su na dužnosti.

Sve komponente kao što su kočnice i gume treba proveriti za ispravnu funkcionalnost kako bi se sprečile nesreće ili povrede povezane sa mehaničkim kvarom. Poslodavci takođe treba da se postaraju da sva vozila budu opremljena sistemima za upravljanje vanrednim situacijama kao što su aparati za gašenje požara i druge bezbednosne mere kao što je reflektujuća traka na svim mašinama. Pored toga, poslodavci treba da obezbede da su njihovi radnici propisno obučeni za rukovanje viljuškarom u hladnim vremenskim uslovima pre početka rada.

Gume za viljuškare

Odličan način da se osigura da su bezbednosni standardi ispunjeni je opremanje svih viljuškara koji će raditi na otvorenom pneumatskim gumama, za razliku od nalivenih (cushion) guma. Pneumatske gume pružaju povećanu vuču i prianjanje na klizavim površinama zahvaljujući dizajnu ispunjenom vazduhom, što ih čini idealnim izborom za zimske uslove.

Jedan od najefikasnijih načina da se obezbedi da viljuškar može da manevriše kroz sneg i klizave površine je ulaganje u gume sa klinovima ili lance za gume. Ovi priključci su dizajnirani da obezbede dodatnu vuču na ledenim i snežnim površinama, dajući vozačima bezbrižnost prilikom transporta robe sa jednog mesta na drugo.

Viljuškari opremljeni gumama sa klinovima ili lancima obezbeđuju bolje prianjanje na klizavim površinama, omogućavajući kontrolisanije kretanje i povećanu bezbednost za rukovaoce. Klinovi za gume su male metalne igle koje se pričvršćuju direktno na gume, samim tim kopaju po zaleđenom terenu i obezbeđuju preko potrebnu vuču tokom zimskih uslova. Lanci su takođe dostupni za veća opterećenja, dajući dodatnu stabilnost za veće težine, kao i veću zaštitu od proklizavanja.

Naravno, ne zaboravimo na neverovatno Trelleborg gume koje imaju Pit Stop linijom. Trelleborg gume sa Pit Stop linijom obezbeđuju superiornu vuču, prianjanje i stabilnost za viljuškare koji rade u zimskim uslovima. Dizajnirani su sa posebnom šarom gazećeg sloja koji obezbeđuje maksimalno prianjanje čak i na mokrim ili zaleđenim površinama, što ih čini idealnim za upotrebu u hladnim vremenskim uslovima. Jedinstveni dizajn takođe pomaže u smanjenju otpora kotrljanja, što dovodi do poboljšane efikasnosti goriva i povećanja manevrisanja tokom navigacije u uskim prostorima. Pored toga, čvrsta gumena konstrukcija obezbeđuje duži životni vek i izdržljivost u poređenju sa drugim tradicionalnim pneumatskim gumama.

Zamena tečnosti

Kako nastupa zimsko vreme, rukovaoci viljuškara treba da budu svesni uticaja koji to ima na performanse njihove mašine. Tečnosti koje se koriste za napajanje i podmazivanje mašine su posebno osetljive na ekstremne promene temperature, posebno kada se prelazi iz toplijih letnjih meseci u hladnije zimske mesece. U ovim slučajevima, način na koji zimske vremenske prilike utiču na tečnosti viljuškara ne samo da mogu da ugroze performanse, već i da izazovu ogromnu štetu tokom vremena ako se ne preduzmu koraci da se mašina pravilno održava.

Tečnosti kao što su tečnost za kočnice i tečnost za menjač mogu postati viskoznije na niskim temperaturama, što dovodi do smanjenja izlazne snage tokom rada. Ovo takođe može dovesti do toga da delovi kao što su kočioni vodovi i druga creva koja se oslanjaju na mekše materijale za fleksibilnost postanu lomljivi – što dovodi do pucanja.

Pravilno oblačenje

Kako vreme postaje hladnije, viljuškari moraju da se „oblače“ u skladu sa tim kako bi bili bezbedni dok su na poslu. Rukovaoci viljuškara moraju da imaju odgovarajuću odeću koja odgovara niskim temperaturama. Na primer, topla gornja odeća, kao što su izolovane jakne i pantalone, neophodna je za sprečavanje hladnoće dok upravljate viljuškarom na otvorenom. Pored toga, treba nositi zaštitne šešire i rukavice jer pružaju dodatnu zaštitu od promrzlina ili drugih bolesti povezanih sa hladnim vremenom. Zaštitne naočare takođe nisu na odmet jer pomažu u zaštiti od bilo kakvog otpada ili čestica prašine, pa tako i snega, od ulaska u oči ili usta operatera dok radi.

Da bi se obezbedio bezbedan rad viljuškara po zimskom vremenu, rukovaoci bi trebalo da nose slojeve odeće koja pruža adekvatnu zaštitu od elemenata. Ovi slojevi treba da uključujuće, ali ne ograničavajući se na, jakne, kape, rukavice i dugačko donje rublje.

Osim da se oblače kako bi ostali topli i zdravi dok upravljaju viljuškarom u zimskim uslovima, bitno je da se oblače i da ostanu vidljivi. Nošenje fluorescentnih prsluka ili druge svetle odeće pomoći će da radnici vide operatera kao i pešaci oko njih tokom snežnih padavina ili drugih uslova slabe vidljivosti. Isto važi i za sve kolege koji svoj posao obavljaju u neposrednoj blizini viljuškara, jer je od velikog značaja kada šofer za volanom uoči prolaznika na vreme.

Pripravnost

Rukovaoci viljuškara uvek treba da drže oči usredsređene ispred sebe. Čak i zimi, kada uslovi kao što su sneg i led mogu da ometaju pažnju, važno je da rukovaoci viljuškara budu oprezni kada upravljaju viljuškarom. Područje oko rukovaoca mora se stalno nadzirati zbog potencijalnih opasnosti ili prepreka koje bi mogle dovesti do nesreće.

Kontinuirano skeniranje područja rada je ključno da bi se osigurao bezbedan rad viljuškara. Rukovaoci treba da paze na klizave površine, krhotine na tlu koje bi mogle da izazovu proklizavanje, i bilo kakvo neočekivano kretanje pešaka ili drugih vozila u blizini njihovog radnog prostora. Važno je proaktivno identifikovati i rešiti sve potencijalne opasnosti pre nego što postanu opasne.

Smanjenje brzine

U mnogim slučajevima se dešava da se u zimskom periodu, naročito ako se radi na otvorenom, oseća pritisak kojim se radnici požuruju te ubrzaju zadatak kako bi nadoknadili izgubljeno vreme zbog snežnih padavina ili susnežice. Pored toga, niske temperature mogu ih motivisati da se kreću brže nego obično u nastojanju da ostanu topli.

Bez obzira na okolnosti, neophodno je da viljuškaristi održavaju bezbednost u svakom trenutku kada rade sa svojim mašinama tokom zimske sezone. Nikada ne bi trebalo da ugrožavaju bezbednosne protokole i procedure u nastojanju da brže završe zadatke. Operateri moraju da razumeju da ubrzavanje rada može dovesti do opasnih situacija kao što su sudari sa drugim vozilima ili objektima, nestabilnost na rampama i nagibima i gubitak kontrole zbog ledenih mrlja na tlu.

Slabija efikasnost električnih viljuškara

Zimski meseci donose mnoge izazove za preduzeća koja se oslanjaju na električne viljuškare. Ne samo da hladnije vreme utiče na udobnost i bezbednost vozača, već i smanjuje performanse vozila. Konkretno, vreme ciklusa se može smanjiti za čak 25-50%.

Razlog za to je smanjenje izlazne snage baterije uzrokovano padom temperature. Hladno vreme utiče na elektrolit koji se koristi za skladištenje energije u baterijama, čineći ih manje efikasnim u zadržavanju punjenja i na taj način smanjujući njihov kapacitet da efikasno pokreću viljuške. Štaviše, ovo smanjenje snage može dovesti do problema sa pokretanjem električnog viljuškara i dodatno smanjiti njegovu sposobnost bezbednog rada pod opterećenjem.

Važno je da kompanije koje koriste električne viljuškare tokom zimskih meseci preduzmu dodatne korake kako bi osigurale da će vozila ispravno raditi kada je to najpotrebnije. Kod nas možete dobiti nove baterije za viljuškare po povoljnim cenama.

Zdravlje zaposlenih

Pošto viljuškari generišu ugljen monoksid (CO) kada rade, slabo provetrena područja mogu lako postati opasna sredina. Bez adekvatne ventilacije, CO se nakuplja u vazduhu i visi kao otrovni oblak, stvarajući zdravstveni rizik za sve u toj oblasti.

Da bi se obezbedila bezbednost pri rukovanju viljuškarima u zatvorenom prostoru tokom zimskih meseci, neophodno je obratiti pažnju na ventilaciju. Zatvoreni prozori i vrata u magacinima smanjuju protok svežeg vazduha u zgradu i doprinose nezdravom okruženju. Važno je držati sva moguća vrata otvorena dok radi bilo koja vrsta mašine koja proizvodi ugljen monoksid, kao i redovno proveravati nivoe CO pomoću detektora.

Zaključak

Pre rukovanja viljuškarom, potrebno je očistiti površine na kojima se radi, kako bi se izbegle neželjene povrede ili oštećenja. To uključuje čišćenje površina od snega i leda, kako bi se osigurala sigurnost prilikom rada.

Nakon završetka rada sa viljuškarom, potrebno ga je temeljno očistiti kako bi se sprečio razvoj korozije i očuvanje radne sposobnosti uređaja. To uključuje čišćenje površina od blata i prljavštine, te ulja i maziva u skladu s uputstvima proizvođača.

Održavanje viljuškara u zimskom periodu može biti izazovno zbog niske temperature i vlažnosti, ali redovito održavanje i čišćenje pomoći će u očuvanju radne sposobnosti i sigurnosti uređaja. Naš tim Vam uvek stoji na raspolaganju, ukoliko dođe do nepredviđenih kvarova čak i u zimskom periodu, zato ne oklevajte da nas pozovete!